Vi vill med denna bild tacka alla våra samarbetspartner i projektet med att renovera vår A32 Lansen.

 

2020-01-27 Städningen fortsätter

Föreningen gör rätt för sig. Då vi renoverade A32 Lansen i hangaren så blev det en del damm som la sig på olika ställen i hangaren
b la på ett civilt flygplan som vi nu återställer med en grundlig tvätt och putsning. Lite extra arbete som vi inte räknade med men vi griper oss an det med samma energi som vid renoveringen.
 

2020-01-20 städning hangar

Nu är vi i full gång med att städa oss ut ur hangaren som vi lånat. Vi får också tvätta en civil kärra som stått i hangaren som fått  en del damm på sig. Lite extra arbete som vi inte räknande med men nu vet vi hur det går till att rengöra en ett civilt trafikflygplan.
 

2020-01-18 dags för eget avslut i Team A32 Lansen

Även om det återstår smärre saker att göra så var det dags för avslut i Team A32 gruppen.  

Under lördagskvällen samlades gänget för att äta en bit mat och umgås lite grann. Under kvällen så utbytts det många glada minnen då man jobbat ihop i 16 månader. Under resan med att renovera A32 Lansen har det hänt mycket som man nu kunde se tillbaka på med glädje.

Förutom god mat så avnjöt vi även denna tårta som syns på bilden till kaffet.

Ett fantastiskt projekt med ett fantastiskt gäng som gjorde jobbet går nu mot sitt avslut.

2020-01-10 Så var vi igång med efterarbetet av A32 renoveringen

Efter juluppehållet var det dags att ta tag i efterarbetet av renoveringen. Det hör väl inte alltid till det roligaste men måste göras. Städning av hangaren vi lånat, småjusteringar på uppsatt A32, återlämning av en del materiel som vi fått låna, skicka all överbliven plåt till Stena metall, ordna med belysning, ta fram skyltar att sättas upp vid planet samt dokumentera projektet.

Ja som ni ser så finns det saker att göra ett tag framöver. Igår så började vi med att städa hangaren för att få bort en hel del damm som vi åstadkommit när vi slipade vår gamla A32 Lansen.

2019-12-20 efterarbetet fortsätter... idag var det belysningen av flygplanet 

På plats idag sen eftermiddag lite innan det totala mörkret var vi kallade till A32 Lansen för att se på förslaget till belysning som en belysningskonsult jobbat fram. Vi fick på plats förklarat hur belysningen skulle ske. Två lampor med särskilt prisma monteras ca 10 m från flygplanet på bägge sidor för att lysa upp flygplankroppen.

Nedan 2 bilder som försöker återge hur det kommer att se ut. Det var dock för ljust så bilderna ger inte rätt återgivning av hur belysningen slutligt skall se ut.

2019-12-14 Så var det dags för den stora invigningen

Så kom då dagen då allt skulle avslutas. Landshövdingen och kommunstyrelsens ordförande tillsammans med ordförande i Flottiljområdets kamrat- och veteranförening skulle hålla tal.

En J 32 ur Swedish Historic Flight skulle göra en överflygning innan landshövdingen skulle klippa det blågula bandet och förklara A32 Lansen för invigd på sin nya plats vid infarten till Halmstad City Airport.

Samling skedde mellan kl 1230-1300 för det inbjudna gästerna. I tältet, vilket var välbehövligt då vädret inte visade sig från sina bästa sidor, bjöds det på snittar och bubbel för att fira invigningen samt kaffe och kaka som Maxi flygstaden vänligt ställt till vårt förfogande.

Trots att vädret var emot oss hade det samlats många åskadare som ville övervara invigningen.

Efter alla talen var det dags för överflygningen av J32 Lansen från SWAFHF.

Landshövding Lena Sommestad tillsammans med Hans Hansson ordf. i Flottiljområdets  kamrat- och veteranförening
Landshövding Lena Sommestad tillsammans med Hans Hansson ordf. i Flottiljområdets kamrat- och veteranförening

Så kom den då, J32 Lansen, lågt flygande över fälten. Vädret och den låga molnbasen gjorde att vi fick ett antal lågsniffningar över invigningsområdet vilket var uppskattat av de närvarande åskadarna.

 

Här är till slut en bild på de som gjorde jobbet. Från vänster: Reino Pakkonen, Hans Göran Johansson, Mats Pålsson, Hans Andersson, Kenneth Narstam, Lars Balkö, Thomas Ericsson, Jan Hjelm, Greger Lönnegård och Lennart Jonsson samt undertecknad som höll i i kameran
Lite kuriosa är att snittåldern på gänget är 72,8 år. 

Hans Hansson
Ordförande FljomrKoV
 2019-12-13 De sista förberedelserna inför invigningen

Idag samlades Team A32 för att göra de sista förberedelserna inför invigningen imorgon.

Ett tält har ställts till vårt förfogande av Halmstad partytält så att de säsrskilt inbjudna gästerna har någinstans att ta skydd om det börjar blåsa och regna. Här kommer också lite bubbel,snittar, kaffe och kaka att finnas tillhands för gästerna.

Att slå upp ett tält utan instruktion gjorde att vi fick klura till det så att allt blev rätt. Efter lite "trial and error" så kom vi på hur uppsättningen skulle ske.  Vi passade på att slå upp lite avspärrningar för morgondagen då vi ändå var igång.

Här är lite bilder från tältuppsättningen samt på vårt vackra renoverade A32 Lansen.
 

För den som vill sponsra A32 Lansenprojektet går det bra  att Swisha på 123 07 24 344. Ange A32 i meddelandefältet. Det går också bra att sätta in en slant på plusgiro 89 77 38-1 som är särskilt framtaget för A32 renoveringen

2020-01-03 Insändare i Hallandsposten idag.

Lars Puss, riksdagsman för moderaterna hyllar kamratföreningens ideella arbetsinsats med A32 Lansen

Klicka på länken så kommer ni till insändaren: https://www.hallandsposten.se/åsikter/insändare/en-fantastisk-prestation-1.22174143

Här kom en bild med från Jari Välitalos bildkavalkad i HP
KLicka på länken: https://www.hallandsposten.se/nyheter/halland/2019-i-bilder-jari-välitalo-1.22127642

2019-12-21 det kommer fler uppmuntrande ord från när o fjärran...
Hej alla kämpar ..... Torgny Eriksson här.
bif. insändare sände jag HP dagen efter invigningen, tyvärr har inte HP tagit in den än.
Icke desto mindre; vi är många som uppskattar ert arbete.

GOD JUL ALLA
Torgny

Insändaren som ännu ej publicerats:

Tusen Tack för Lansen!
Så var då ett av Halmstads finaste monument på plats, en nyrenoverad A32 Lansen på sin pelare, på en framträdande plats i Flygstaden.
Den högtidliga invigning skedde till ljuvliga toner av en överflygande A 32 Lansen som i typiskt ”Attack -och Spaningsväder”; dålig sikt, låga moln, regn o kyla – kom dånade över den trogna skaran av uppskattande människor på plats.
Lansen var ryggraden i svenskt flygförsvar i huvudsak mellan år 1956 och 1978, inom alla tre flygslagen; attack, spaning o jakt och nu har trotjänaren fått en värdig plats i just; Flygstaden.
Undertecknad hade det historiska uppdraget som divisionschef för den sista krigsflygdivisionen i Lansens -och Sveriges historia- att lördagen den 18 nov 1978 leda en sista avskedsflygning med 8 Lansen i formering över södra Sverige, då spaningsflottiljen F 11 i Nyköping som sista Lansenflottilj lades ner och alla ”Lansar” därefter skrotades.
Tusen Tack till Alla Er -LEDNINGSGRUPPEN – MEKKAR OCH SPONSORER- för en enastående insats! Flygvapnets talessätt; ”Det är männen o kvinnorna på marken som håller flygplanen i luften”, är återigen bevisat.
Torgny Eriksson Tusen timmar Lansen.

2019-12-16 Det kom ett tack....efter vår invigning av A32 Lansen

Vill härmed framföra mitt varma Tack till alla som bidragit till 
att arrangera invigningen av Gul Petter i lördags!

Trots vädret blev det ett mycket trevligt event. Jag är imponerad av det flygtekniska kunnandet i restaureringsteamet, planet såg ju helt fabriksnytt ut! Bildspelet visade ju hur illa startläget var. 

Och – en speciell eloge till piloten i J32! Han demonstrerade verkligen 
vad full allväderkapacitet betyder och genomförde programmet med lägsta tänkbara molnbas, eller hur? Ljudet fick mig att minnas barndomens somrar på 50-talet i Eketånga.

Hälsningar
Bo Ljungberg

2019-12-09 Fortsättning på uppsättning av A32 på pelare

När planet väl var upplastat och fastspänt igen så backade ekipaget ned mot civila flyg-stationen längs bussgatan. Väl framme vid Halmstad City Airport var det dasg för nästa lyft då det stod ett antal lyktstolpar för belysning ivägen.

Nu var det dags för sista färden på lastbilen fram mot pelaren för lyftet upp på pelaren. Snart så skulle A32 Lansen, Petter Gul, var på plats för ytterligare 30 år i luften med sin kvinnliga besättning och vårt arbete skulle nästan vara fullbordat.
 

2019-12-09 så var det dags för sista lyftet
Vid pelaren blåste det ordentligt. Det sista precisionslyftet att få ned den 4,7 ton tunga A32 Lansen på pelarens platta med 9 uppstickande bultar, som skulle passas in mot plattan under flygplanet, skulle sätta allas skicklighet på spel. Nu började mörkret så sakta smyga sig på vilket inte gjorde det lättare. Jag kan bara konstatera att Jinerts och EliaExpress har skickligt folk för trots vind och svajighet på A32 i luften så passades flygplanet in på pelare redan vid första försöket. Där tog vårt "gäng" vid och skruvade fast bultarna ordentligt samt fäste stabiliseringsstaget i pelaren.

2019-12-08 SVT Hallands reportage om uppsättningen av A32 Lansen

Här är enlänk till reportaget:
https://svt.se/nyheter/lokalt/halland/har-lyfts-flygplanet-a32-lansen-pa-plats-i-halmstad

2019-12-08 Nu finns det en film från flytten av A32 till pelaren.

Tryck på länken nedan

2019-12-08 Reportage på Hallandspostens webb

Igår när flytten av vår A32 Lansen skulle ske från hangaren till pelaren så vat Hallandsposten på plats . Ni kan läsa artikeln på: https://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/allt-annat-än-lätt-uppgift-att-lyfta-lansen-på-plats-1.21275949?fbclid=IwAR2uRgF40_ywm-VBpCF8Qggime8yLEj0ydYwKmySXYqHCvAUrZ9fH60ZdU0

2019-12-08 Här kommer våra egna bilder och kommentarer från uppsättningen av A32 Lansen på pelare i går den 7 december

Nu var det dags. "Gänget" samlades kl 0700 i hangaren för en första kopp kaffe innan jobbet med uppsättningen startade. En inspektion av det färdiga flygplanet genomfördes. Det var många nöjda ansikten som gick runt och inspekterade Lansen efter de sista målnings-och lackåtgärderna.
 

Vid 0730 -tiden så anlände Jinerts och EliaExpress för att starta arbetet med att flytta Lansen från uppställningen i hangaren bort mot pelaren i infarten till Halmstad City Airport. Första problemet var att med precision få ut Lansen då det står ett civilt trafikflygplan i hangaren som tar upp stor del av ytan. Med skickliga yrkesmän från Jinerts och EliaExpress så mätes avstånd upp och efter lite flytt av materiel så skulle det gå med en marginal på ca 50 cm på var sida till flygplan och hangarvägg.

 

När Lansen var fastsurrad på lastbilssläpet så började så sakteliga utfarten från hangaren som varit Lansen hem i dryga 1 år under reparations-arbetena. Det var med viss spänning"gänget" såg sitt reparationsobjekt så sakteligen försvinna ut ur hangaren.
Nu var vi på rull. 
 

Så sakteligen började vår lastbil med släp röra sig mot grinden där ytterligare ett lyft måste göras över staketet. Det finns nämneligen ingen 13 m bred grind ut mot flygstaden.

Vid grinden uppstod ett litet problem. Det stod en bil parkerad så att kranbilen som skulle göra lyftet fick tänka om och hitta en ny lösning för att säkert lyfta Lansen över parkeringen och upp på släpet igen. Vi hade en hel del intresserade åskådare under arbetet. Halmstad kommunstyrelses ordförande, kommunalrådet Jonas Bergman, passade på att ta en titt på arbetet.

Fortsättning följer.....

2019-12-03 Hallandspostens artikel i papperstidningen om A32 Lansen

I dagens Hallandspost så fanns det ett stort reportage om renoveringen av A32 Lansen.

Vi fanns med på första sidan samt hade ett dubbeluppslag på sidan 6-7 inne i tidningen.

Kul att vårt  projekt blir uppskattat och genom exponeringen i media så får vi sor spridning om projektet och PR för Flygvapnet. 

 

2019-12-03 reportage i Hallandsposten om renoveringen av A32 Lansen

Klicka på länken så kommer ni till artikeln. KLicka sen på huvudbilden i artikeln så kommer det fler bilder
Sista A32 Lansen redo för att ge sig upp i luften igen http://www.hallandsposten.se/1.21045551 via @Hallandsposten

2019-12-03 Planet lackat och nästan färdigt för avtransport

Idag genomförde vi ett projektmöte i hangaren för att stämma av arbetsläget avseende A32 Lansen.  Planet är nu lackat och nästan klart. Lite kompletterings målning och lackning är det som återstår innan flytten till pelaren på lördag den 7 december.

Nedan ser ni lite fler bilder på det lackade planet

 

2019-11-26 Nu börjar det likna något...

Idag så sattes dekalerna fast på det målade flygplanet. Vår samarbetspartner Perry Mejson var på plats och gjorde jobbet. Det blir ursnyggt. Arbetet går fort framåt nu i slutet av renoveringen. Nu kan man skönja det slutliga resultatet. En ny A32 Lansen i sin fulla glans som snart kommer att pryda pelaren vid infarten till civila flygstationen i Halmstad.

Här är några fler bilder

 

2019-11-23 Målningsarbetet påbörjat av A32 Lansen

I helgen påbörjade Hallands veteranbils-reparationer grundmålningen av vår A32 Lansen.
Vi är nu inne i slutfasen på vårt renoverings-arbete. Uppsättningen och invigningen rycker allt närmare. I den kommande veckan så kommer målning att avslutas. Det återstår en del småarbeten innan uppsättningen sker på lördag den 7 december. När planet är på plats så finns det en del små åtgärder som bara kan göras då planet befinner sig på pelaren. Stag skall fästas, akanluckor skall sättas på plats och lite justeringsmålning på platser som man inte kommit åt då flygplanet stått på domkrafter under målningsarbetet.

Innan jul återstår bara invigningen den 14 december kl 1230-1400.  Efter det kan kamratförening ta helg och njuta av ett väl genomfört projekt. Efter helgerna börjar städningen och återlämningen av verktyg m m.

Avslutningsvis skall vi dokumentera projektet för eftervärlden.

Maskeringsarbetet inför målningen syns tydligt på bilden nedan. Viktigt grundarbete för att få målning rätt enligt ursprungsutseendet.

2019-11-19 Hallandsposten besöker projektet
Arbetet med vår A32 Lansen går raskt framåt nu när vi är inne i slutskedet av alla åtgärder som måste göras innan vi lyfter tillbaka det på pelaren vid infarten till den civila sidan av flygplatsen.
Idag fick projektet besök av Hallandsposten som tog tempen på arbetet med Lansen. Någon form av artikel kommer i närtid.

I hangaren så går huvuddelen av arbetet åt till att tvätta Lansen så att den blir klar för målning som startar i nästa vecka.

Hans Andersson i fasen där vattentvättning sker. Efter det så kommer fpl att tvättas av med målartvätt innan målning
Hans Andersson i fasen där vattentvättning sker. Efter det så kommer fpl att tvättas av med målartvätt innan målning
Så här såg bakkroppen ut som byttes ut. Aluminiumet var som papper Så här såg bakkroppen ut som byttes ut. Aluminiumet var som papper

Deet pågår lite små plåt och målningsarbeten samt lite slipningar för att ta bort ojämnheter så att färgen fäster ordenligt när det är dags för målning.

Samtidigt pågår förberedelserna inför invigningen. Där är det en del pyssel för att få ihop allt i rätt tid och på rätt plats innan invigningen sker. PÅ vägen ut från hangaren så besökte vi även pelaren där elen håller på att dras fram så att vi kan få belysning på Lansen samt att positionsljus och avfukningsaggregat får ström.

Här några bilder från dagens verksamhet.

 

2019-11-12 Projektmöte Team A32 Lansen

På dagens projektmöte gick projektgruppen igenom de kvarvarande åtgärder som fanns att göra på Lansen innan målningen sker i vecka 48.

Övrig tid användes till att gå igenom planen för lyftet av A32 Lansen  till pelaren den 7/12 samt till hur själva invigningsceremonin skall gå till.

Det blir en intensiv tid fram, till att invigningen sker, för projektgruppen för att få alla bitar på plats. Avtackning av alla samarbetspartner ingår i den planeringen.

Slutligen återstår en del efterarbete som sker efter helgerna. Då skall överbliven plåt flyttas till Stena Metall samt hangaren städas. Slutlig dokumentation av projektet är också en åtgärd som sker efter helgerna.

 

"Taklagsfest i FV regi" då bak- och framkropp sitter ihop igen. Här ser ni våra duktiga tekniker som gjort jobbet "Taklagsfest i FV regi" då bak- och framkropp sitter ihop igen. Här ser ni våra duktiga tekniker som gjort jobbet

2019-11-06 "Taklagsfest" vår A32 sitter ihop

Idag gjordes ett avbrott i arbete vid lunch för att med smörgåstårta och dryck (alkoholfri) fira att vi kommit så långt i projektet att fram- och bakkropp sitter ihop igen.

Huven är åter på plats tillsammans med vår kvinnliga besättning i cockpit, färdiga att ta sig an ca 15-30 år i flygplanet, innan en eventuell ny landning sker. Försedda med Team Lansen T-shirt kommer de att klar sig långt i sin framtida "flygande karriär".

Der enda flygplan på pelare med besättning. Vår A32 har sedan 1994 haft en kvinnlig besättning. Man kan säga att vi var föregångsmän i detta sammanhang
Der enda flygplan på pelare med besättning. Vår A32 har sedan 1994 haft en kvinnlig besättning. Man kan säga att vi var föregångsmän i detta sammanhang

Ännu återstår det saker att göra på flygplanet men sakta men säkert så närmar sig arbetet sitt slut så målning av flygplanet kan ske.

Nedan följer en kavalkad av bilder från dagens arbete. Man kan bland annat se hur vår kvinnliga besättning förbereds för återinsättning samt "hjälps på plats"
 

Parrallelt med besättningsarbetet fortsätter putsningen samt finjusteringen av flygplanet.

Det är en del plåtdetaljer som skall justeras och tillverkas för att förhindra att flygplanet för objudna gäster. Med andra ord så håller man på att täta alla håll så inga fåglar eller annat kan ta sig in via olika kanaler i flygplanet. Nya akan luckor och landställsluckor kan ses på bilden nedan i avvaktan på montering.

2019-11-06 Ursprungsbild på det som skulle bli A32 på pelare

Här nedan ser ni delar av den A32 som anlände tilll Flygvapnets Halmstadskolor i början på 1990-talet. FTS hade fått i uppgift att iordningställa fpl för uppsättande på pelare framför matsalen inför Flygvapnets Halmstadskolors 50- årsjubileum 1994. Därefter följer 2 bilder på den färdig renoverade A32 1994 samt hur den såg ut när vi plockade ned den för förnyad renovering 2018. Nu närmar sig uppsättningen på ny plats av den nyrenoverade A32 Lansen men den bilden kommer så småningom här på hemsidan.
 

Ankomsten av A32 Petter Gul till Halmstad och FTS för  renovering inflör uppsättning 1994 då F14 fyllde 50-år
Ankomsten av A32 Petter Gul till Halmstad och FTS för renovering inflör uppsättning 1994 då F14 fyllde 50-år
Det färdigrenoverade flygplanet 1994
Det färdigrenoverade flygplanet 1994
Efter 25 år på pelare utan underhåll var det dags att plocka ned Lansen från pelaren för en renovering
Efter 25 år på pelare utan underhåll var det dags att plocka ned Lansen från pelaren för en renovering

2019-11-05 Flytt av Fpl

Igår så kom Jinerts med en kranbil så vi kunde flytta vår A32 så den inte stod ivägen för annat i hangaren samt att flytten även var en förberedelse för den kommande målningen-
Här lite bilder.

Foto Per Björkqvist Foto Per Björkqvist

2019-11-02 ihopsatt !!

Nu börjar vi se slutprodukten framför oss. I veckan som gick så sattes bakkroppen från Vidsel skjutmål tillbaka på framkroppen från pelaren på FMTS. Bägge delarna har under en tid genomgått diverse renoveringsåtgärder men nu sitter kroppen ihop. Än så finns det saker att göra på den ihopsatta kroppen men slutet närmar sig.

 

Foto: Per Björkqvist
Foto: Per Björkqvist

2019-10-29 Projektmöte nr 14

Nu så här när slutet av renoveringen närmar sig med stormsteg har vi beslutat att genomföra ett projektmöte var 14 dag för att kunna anpassa tidsplanen för en slutlig uppsättning av A32 Lansen på pelaren. Arbetet går framåt. Nu är EBk på plats igen i den nya bakkroppen. Korrosionskydd samt en del slipning och spackling återstår. Går allt som det skall så sätts bakkropp och framkropp ihop den 30 oktober.

 

Det återstår en hel del saker att göra men just nu så riktar vi in oss på att kunna måla och lacka flygplanet i v 48. Återstår en del efterarbeten samt lyft på pelare och invigning.
Jag återkommer med de datumen efter nästa projektmöte som genomförs den 12 november.
Som ni ser så är stolarana på plats och snart så återtar vår kvinnliga besättning cockpitent igen.

2019-10-22 Nu går det raskt framåt.
Idag kom plattan på pelaren på plats. Det är mycket som skall fixas innan själva flygplanet kan lyftas på plats. På pelaren sitter en ca 100 kg tung järnplatta som flygplanet skruvas fast på. Inne i flygplanet sitter en stålkonstruktion som skruvas i plattan när Lansen skall sättas på pelaren. Här är Daniel från Ellia Express som lyfter vår platta med hjälp av kranen på lastbilen. Efter lite precisionsarbete så hittade plattan sina 9 hål och kunde sänkas ned på pelaren för att skruvas fast.

Här är ytterligare några bilder från arbetet med att sätta järnplattan på plats på pelaren. Kranen sköttes av Daniel från Elia Express med Kenneth Narstam från kamratföreningen som hantlangare på toppen av pelaren för att passa in den på bultarna som sitter där. Allt övervakades av Thomas Ericsson och mig själv (Hans Hansson).

2019-10-15 Projektmöte A32

Nu när arbetet med renoveringen av A32 går in i en slutfas så har vi bestämt att ha projektmöte var 14 dag för attsnabbare komma till avslut med projektet. Målet är att få upp den renoverade A32 på pelaren i år. När får vi återkomma till lite senare men slutet på november/ början december är målet.

Vi passade på att besöka renoveringsarbetet. Det går fort framåt nu vilket bilderna nedan skvallrar om. När korressionskyddet, plåtarbeten m m är klart så återstår målning och lackning samt tranport och uppsättning på pelaren.

Här är några ögonblicksbilder från hangaren.

 

2019-10-14 Styrelsen fortsätter tillsammans med medlemmar och andra intresserade att dra in pengar till A32 projektet

Idag så har ett antal av oss kört bilar åt Bil Månsson i Halmstad.Då han har flera bilhallar och entreprenaden för biluthyrningen AVIS  i Halmstad m fl ställen så behövs det flyttas bilar mellan dessa olika affärsställen.

Bil Månsson är en samarbetspartner till kamratföreningen i A32 projektet.
Vi kör bilar och får viss ekonomisk ersättning som går direkt in i A32 projektet.

Idag flyttade vi 11 bilar från Värnamo till Halmstad och i morgon flyttar vi 3 bilar till. Anledningen till att vi flyttar så många bilar nu är att Bil Månsson inviger sin nya utbyggnad av bilhallen i Halmstad på lördag den 19 oktober.

Vi som kör är ett antal glada pensionärer som är medlemmar eller grannar som ställer upp och hjälper till. Vi får prova att köra många olika bilmodeller. Idag flyttade vi diverse olika Fordmodeller såsom Ford Mondeo, Ford Focus  m fl fordmodeller samt 1 BMV X3, 1 Porsche, ytterligare 1 BMW samt 1 Land Rover för att nämna några av alla de bilmärken man får prövar på att köra.

Nedan ser ni 1 BMW X3 som jag körde hem till Halmstad.

mvh

Hans Hansson
Ordf. FljomrKoV

2019-10-07 En sann entusiast

I vårt arbete med att renovera A32 Lansen så träffar vi på många härliga individer som gillar det vi håller på med.

Här nedan ser ni en av våra entusiastiska medlemmar som faktiskt varit och besökt renoveringen i hangaren. Roger Molin är en härlig entusiastisk medlem som vid bärandet av vår tröja sprider ett budskap om vår renoveringen och kamratförening.

Roger Molin medlem i kamratföreningen iklädd vårA32  tröja och keps.En entusiast, i Kamratföreningen, som älskar flyg, och har varit på plats och kikat på flygplanet
Roger Molin medlem i kamratföreningen iklädd vårA32 tröja och keps.En entusiast, i Kamratföreningen, som älskar flyg, och har varit på plats och kikat på flygplanet

2019-09-30 Rekognosering av färdväg för uppsättning av A32 lansen på pelare

Även om det finns en hel del kvar att göra innan uppsättningen av vår A32 på pelaren så finns det en hel del att förbereda som inte är tidsberoende av att A32 är slutrenoverad. Idag hade Thomas Kenneth och jag möte med Elia Express och Jinerts som lovat att lyfta och transportera flygplanet på plats.

Mötet inleddes inne i hangaren där vi tog en titt på flygplanet och diskuterade hur det skulle lyftas upp och transporteras ut ur hangaren. Lyftet inne i hangaren är inget problem enligt Jinerts.
 Efter lyftet så placeras flygplanet på en trailer för transport mot pelaren.

Efter besöket i hangaren så besöktes vägen som flygplanet skall transporteras på för att få fram de hinder som förelåg och som måste åtgärdas för att komma förbi med flygplanet på trailer.
 

Här diskuteras hur man skall komma förbi en busskur längs färdvägen
Här diskuteras hur man skall komma förbi en busskur längs färdvägen

Det behöver tas ned ett par skyltar längs färdvägen fram emot pelaren men det är ett mycket begränsat antal som måste åtgärdas innan passage förbi kan ske.

Kamratföreningen är oerhört tacksam för det stöd och hjälp med flytten som Jinerts i Varberg och Elia Express i Halmstad ställer upp med. Utan detta välvilliga stöd från olika samarbetspartners hade det varit nästan omöjligt för kamratföreningen att få projektet i hamn

Här ses ytterligare några bilder från mötet och diskussionerna inne i hangaren samt längs färdvägen och på bakkroppen som stått ute på Vidsel skjutmål där viss renovering pågår.

2019-09-24 Uppföljningsmöte/projektmöte A32

Idag den 24 september så genomförde projektgruppen ett uppföljningsmöte avseende de åtgärder man diskuterade den 10 september. Det finns fortfarande en hel del kvar att åtgärda på flygplanet innan det är färdigt för uppsättning på den nya platsen. Vi har alla ambitionen att få projektet färdigt så fort vi kan men invigningen är beroende av hur arbetet fortskrider. Målet är att vara klara före årsslutet november/december. Det finns en del plåtarbetet på landningställsluckor och akan luckor som kräver en del åtgärder. Samtidigt pågår färgborttagning från den "nya" bakkroppen. Den skall sen spacklas och slipas och tättas innan den  är färdig för ihopsättning med resten av flygplanet. Äver roder kräver en del handpåläggning innan de är klara.
 

2019-09-10 Projektmöte samt besök i hangaren

Idag så genomförde projektgruppen projektmöte nr 11 sedan projektet A32 Lansen startade. 

Dagens möte var förlagt till hangaren där arbetet med renoveringen fortskrider. Nu har bakkropp och de flesta övriga delar som behövs anlänt till hangaren så nu återtsår att få fason på alla delarna så att planet kan sättas samman till en helhet. Arbetet med bakkroppen är i full gång. Det är en hel del som skall plockas bort.

Mötet fokuserade på följande områden; Ekonomi, läget i renoveringen, pelaren, samarbetspartner samt tidsplanen.

Ambitionen är att få upp A32 på pinnen detta år så tidplanen genomgicks noggrant för att se om det förlåg några hinder. Det finns en del osäkerhetsfaktorer som kan påverka tidstempot men alla jobbar på för att få planet färdigt.

Ett problem är löst och det var att få av den avsågade fenan som rostat fast. Här syns den ännu ej renoverade bakkroppen med ny fena på plats.

Tidig bild då A32 var avlyft från pelaren inne på FMTS
Tidig bild då A32 var avlyft från pelaren inne på FMTS
Tididg bild i renoveringen av A32. Efter transport över flygfältet kyfts framkroppen in för renovering i den civila hanagaren
Tididg bild i renoveringen av A32. Efter transport över flygfältet kyfts framkroppen in för renovering i den civila hanagaren

2019-09-09 Dags för målning - första strykningen

Arbetet med pelaren fortskrider enligt plan. Nu har vi gjort första målningen av pelaren i en grå betongnyans. Vi kommer att göra en strykning till innan målningen är klar.

Samtidigt så har Halmstad kommun börjat sina förberedelsearbeten för att dra fram ström så att vi kan få belysning av flygplanet när det är färdigt på plats. Vi behöver även uttag för att i framtiden koppla in ett torrluftsaggregat samt möjligt att koppla ström för högtryckstvätt när det är aktuellt för framtida rengöring av det uppsatta flygplanet.

 

2019-09-05 Arbetet med pelaren fortsätter

Idag hann vi med att fortsätta vårt arbete med att göra iordning pelaren för A32 Lansen innan regnet kom. Det var dags att stryka pelaren med en primer innan vi slutligen målar pelaren i en grå betongfärg lite senare.

På bilden så ser ni Thomas vid pelaren i fullt arbete med att stryka pelaren med primer.

2019-09-03 Tillbakablick A32 på pelare

Nu när vi är mitt inne i renoveringen av A32 Lansen på pelare så kan det vara på sin plats att minnas tillbaka till tiden då A32 Lansen första gången sattes upp inne på F14.

Jag har tittat i våra arkiv på museet och hittade 2 gamla nummer av F14 INFO som behandlar den första uppsättningen av A32 på pelare. 
 

Tillkomsten av A32 på pelare tillkom för att fira F14s 50-års jubileum 1994. 
I F14 INFO nr 1 och 3 1994 finns det några arftiklar om renoveringen och uppsättningen inne på F14s område.

 

Det som är roligt är att Lennart Jonsson som var med och renoverade A32 Lansen 1994 är med 2019 vid den förnyade renoveringen. Här är det många som gör ett fantastiskt arbete med väldigt små resurser men med mycket ideellt arbete. Det behövs en arbetsgrupp med skilda kompetenser för att få ett projekt som detta att gå i mål då resurser i form av ekonomi för att täcka renoveringen saknades vid start.

Dagsläget i den nuvarande renoveringen är följande. Ny bättre bakkropp är hämtad från Vidsel med hjälp av våra ideellt arbetande tekniker samt F7 transportflygenhets bistånd. Bakkroppen skall nu genomgå en uppfräschning ner i Halmstad innan den sätts ihop med framkropppen. Ny huv kommer i slutet på månaden och diverse andra klaffar och delar är på ingång.

Pelaren är på ny plats och genomgår en uppfräschning. (Se artikel nedan).

Det stora arbetet som återstår är att korresionsskydda, täta, byta olika delar som landställsluckor m m samt göra planet klart för målning och lackning.

Efter detta så återstår att transportera och lyfta A32 på plats för att kunna genomföra en invigningsceremoni vilket vi hoppas skall ske senast den 1 november om allt går som det skall.

Nedan ser ni en artikel från det ursprungliga till pelaren inne på F14 1994.

Så här såg det ut för ett år sedan då A32 lyftes av från pelaren inne på FMTS. Nu under renovering med uppsättning på ny plats inom snar framtid
Så här såg det ut för ett år sedan då A32 lyftes av från pelaren inne på FMTS. Nu under renovering med uppsättning på ny plats inom snar framtid

2019-09-02 Pelartvätt
Slutet på A32 projektet närmar sig så sakteligen. Bakkroppen från Vidsel ör nedtransporterad via F7s försorg. Tack för den hjälpen F7 och transportflygenheten. Nu skall den per lastbil flyttas från F7 till Halmstad av FMTS servicegrupp. Diverse reservdelar kommer att anlända under den närmaste tiden såsom ny huv , diverse luckor m m. Lite plåtarbeten samt slipning och korrosionskydd kommer att behövas på bakkroppen.

Även pelaren som vi fick på plats i sommar, tack FMTS och NCC för det, får sig en uppfräschning. Tvätt, primer och målning kommer att ske i egen regi.

 

2019-08-22 Vidsel
Den 12 augusti så åkte fem av våra flygtekniker som jobbar med renoveringen av vår A32 upp till Vidsel för att demontera en bakkropp på en A32 som står på skjutmålet i Vidsel. Jag har tidgare nämnt att jag körde dem ned till Ängelholm där de tog SAS upp till Luleå för vidare transport till Vidsel.

 

Skjutmålet uppe i Vidsel är stort så renoveringsgänget fick åka ca 5 mil ut för att nå platsen där den skrotade A32 stod tillsammans med andra skrotade A32. Med hjälp av baklastare och den bakkroppsvagn som vi tidigare skickat upp så fick man fram och isär den bakkropp som vi behövde för vårt renoveringsarbete.

Efer upplastning på lastbil så var vår bakkropp färdig för transport ned till Vidselbasen. Av bilden framgår att det var ett brett ekipage som skulle transporteras de 5 milen ned till basen. Det är tur att vi var i Norrland där trafiken inte är lika intensiv som söderut dock fick man möte av diverse timmerbilar. Problemen löstes i sann Norrlands anda och allt gick bra med transporten till Vidselbasen.
Nu började själva arbetet med att göra bakkroppen transportfärdig. Här stötte man på en del problem vid isärtagningen av fenor och roder.  Inga problem är för stora utan efter lite funderande så löste man dem.

Bakkroppen ggjordes i ordning för vidare transport söderut vilket förhoppningsvis kan ske med en Hercules som skall gå tom från Luleå till Såtenäs på fredag. De lovade att ta vägen förbi Vidsel om allt var pacckat och klart för avtransport. Om allt går som det skall så hämtar FMTS servicegrupp bakkroppen på Såtenäs och kör ned den till civila hangaren på Halmstad flygplats. Därefter börjar en del särre åtgärder för att få bakkroppen i ett skick så den kan sättas ihop med den renoverade framkroppen.

 

2019-08-15 Här kommer ett första smakprov från demonteringen av bakkroppen på A32 i Vidsel

2019-08-12 Avfärd mot Vidsel
I morgon blir det tidig uppstigning. Jag skall köra våra fem flygtekniker ned till Ängelholm där de tar SAS till Luleå för att sedan fortsätta till Vidsel för att plocka av bakkroppen på en A32 som står på skjutmålet. Den bakkropp som sitter på är i så dåligt skick så det är bättre att fixa ned den bakkroppen som finns på Vidselbasens skjutområde. De kommer att montera av bakkroppen och för det behöver de den bakkroppsvagn som ni ser på bilden. Vi hade tur att få med den på Hercules som skulle upp till Luleå på ett annat uppdrag.

Det blir också ett besök i Arvidsjaur där det står en annan A32 parkerad. Där finns det lite delar som skall plockas av och tas med söderut.

Om vi har tur kan vi kanske få med den nedmonterade och transportfärdiga bakkroppen med en annan Hercules som går tom från Luleå till Såtenäs i vecka 34. Om det går som det skall så har FMTS servicegrupp lovata att hämta ned bakkroppen från Såtenäs till oss i den civila hangaren i Halmstad.

2019-08-05 Vad är nu detta?

Man får vara med om mycket i vårt arbete med att renovera vår A32.

Vad har nu bilden på bilen med detta att göra?

Vi söker olika samarbetspartners för att få ekonomin att gå ihop. När vi besökte Bil Månsson och la fram vad vi höll på med så fick vi ägaren Claes Månsson stöd. Som ett tack för det stöd vi får av Bil Månsson hjälper vi till att flytta lite bilar åt Bil Månsson. Vi får lite och ger lite tillbaka av ideellt arbete för kamratföreningen. Jag kan nu konstatera att jag fått köra bilar som jag aldrig skulle ha en tanke eller "plånbok" att köpa.

Här står jag framför en Land Rover Discovery som jag var med och hämtade från en utställning i Båstad
Här står jag framför en Land Rover Discovery som jag var med och hämtade från en utställning i Båstad

Här är en annan bil som vi flyttat åt Bil Månsson. Detta är bara en liten del av de bilmodeller som man får prova på att köra då det skall flyttas mellan olika ställen. 

Min egen lilla bil är inte bara liten men vid sidan om Land Rover Discovery så framgår det tydligt.

Jag kan varmt rekommendera att söka kontakt med lokala företag för att få stöd åt olika projekt som man driver i kamratföreningar. Något företag brukar nappa och så ger det lite klirr i kassan hos föreningen. Det kräver kanske en liten ideell arbetsinsats men vad gör man inte för sin kamratförening.
 

Ford Ranger
Ford Ranger
Land Rover Discovery
Land Rover Discovery

2019-07-22 Arbetet fortskrider
Nu är vi i full gång med denfortsatta renoveringen av vår A32 Lansen. Efter semesteruppehållet så är vi nu igång i hangaren.  Plåtarbeten, slipning mm på framkroppen fortsätter i hög takt.

Nästa stora sak är att 5 av våra tekniker åker i v 33 upp till Vidsel för att plocka av bakkroppen på den A32 som står på skjutmålet. Den skall sen göras transportfärdig för transport till Halmstad. I Halmstad skall den bättras på innan sammansättning sker och den avslutande tätningen kommer på plats innan målningsarbetena börjar.
 

Idag hade vi besök av Bengt Arne Johansson med medarbetare från Hallands veteranbilsreparationer som kommer att måla och lacka flygplanet lite längre fram när allt renoveringsarbete är klart.

På bilden nedan får Lars Balkö lite instruktioner om vilket underarbete som måste göras innan målning påbörjas

Här är ett litet bildgalleri från Hallands veteranbilsreparationers besök i hangaren.

2019-07-06 Pelarflytt

Här kommer några fler bilder från pelarflytten. Jag hade själv inte möjllighet att närvara då jag var på andra uppdrag i Stockholm/Uppsala trakten vid tiden för flytten. Vi fick dock tag i en fotograf som dokumenterade flytten i ett antal bilder vilka visas nedan.

Vi är oerhört tacksamma för det stöd vi fått av NCC och Jinerts mfl i denna del av vårt projekt.

 

2019-06-27 Arbetet med flytt av pelare fortskrider
Nu händer det saker. Av bilden nedan framgår det att pelaren är upplyft på transporten för vidarebefordran till nya gropen i morgon.

Gropen är färdig och väntar på pelaren. NCC som gör jobbet är proffsiga och snabba i sitt agerande. Vi är tacksamma för NCC stöd till Flottiljområdets kamrat- och veteranförening

2019-06-26 Förberedelser flytt av pelare A 32 Lansen

Idag så träffade jag Per Ledel från NCC samt de som skall gräva det nya hålet på nya platsen för uppsättning av pelaren för A 32 efter flytt.

Planet kommer att stå vid infarten till civila flygstationen i Halmstad. Idag kommer det att ske grävarbeten. NCC gräver upp ett hål samt förbereder för kranbil att komma tillräckligt nära så de kan lyfta i pelaren på fredag vid lunchtid.
 

Under torsdag så kommer man att lyfta upp pelaren framför matsalen på FMTS på ett transportfordon. Under fredagen så körs pelaren över flygfältet till den nya platsen och sätts ned i det nya hålet.

Det är ett styvt arbete då pelaren väger ca 30 ton. Det krävs en kranbil som kan lyfta den tyngden m m.

När detta är klart så har en stor åtgärd löst ut på ett bra sätt. Flottiljområdets kamrat- och veteranförening tackar NCC för den hjälp och bistånd vi fått från NCC vid nedgrävningen av pelaren för A 32 Lansen.

2019-06-03 Rek.resa genomförd

I vår jakt på en bakkropp till vår A32 har vi nu hittat en som är i bättre skick än den som satt på. Bilderna visar bakkroppen. Den skall nu hämtas och iordningställas som resten av flygplanet. Bortmontering av bakkropp sker efter sommaren i v33 om allt går som det skall. Återstår sedan en transport av bakkroppen till Halmstad.

2019-06-05 Arbetet med att flytta pelaren för A32 igång

FMTS har nu lagt ut ett uppdrag på NCC att flytta bort pelaren för A32 som finns framför matsalen på FMTS.
Arbetet är att NCC som fått uppdraget skall gräva upp pelaren samt transportera den till avsedd plats för ny uppsättning dvs infarten till civila flygstationen.

Kamratföreningen för nu samtal med NCC så att företaget gräver den nya gropen och placerar pelaren på rätt plats redan från början.

Stenen väger enligt NCC ca 37 ton så det är ett digert arbete att utföra. Den har en diameter på 4 ggr 4 meter samt ett djup på 77 cm. Allt detta för att pelaren skall kunna bära flygplanet som väger 4,5 ton i alla olika väder.

Här är några bilder från grävningen inne på FMTS.

2019-04-08 Avhämtning av T-shirts och Keps

T-shirts+keps kan hämtas hos Thomas för de som bor i Halmstad med omnejd: 
Thomas Ericsson
Spel Johans väg 6
39272 Halmstad
Ring innan.Thomas:  070-3782432

Övriga skickas med post efter hand!

2019-05-16 Det rör på sig i A32 projektet

Nu börjar man med egna ögon se förändringar i saker som rör A32 projektet.

Halmstad kommun har idag förflyttat det stålskelett av flygplan som fanns vid infarten till flygplatsen.

Ny plats för detta stålskelett är på flygklubben.

Nu återstår att förbereda för grävning på den plats där A32 skall stå så småningom. FMTS har lagt en beställning på uppgrävning av den pelare som finns inne på FMTS. FMTS entrepenör kommer att gräva upp fundamentet till pelare samt transportera den till infarten vid flygplatsen där om allt klaffar hålet skall vara färdiggrävt så att man kan sätta ned pelarfundamentet direkt på dess slutliga plats.

Nedan följer några bilder från arbetet med borttagningen av stålskelettflygplanet.

 

2019-05-14 Renovering fortskrider enligt plan
Dagen började med ett projektmöte där beslutade åtgärder enligt förra mötet stod i fokus. Uppföljningen av vad de olika ansvariga skull åstadkomma redovisades. Det som kan nämnas från denna uppföljning är följande. Hans redovisade det ekonomiska läget i föreningen då Per var upptagen på annat håll. Av alla de skickade begäran om ekonomiskt stöd så har vi fått ett svar och det var från SAAB. De meddelade att de tyvärr inte kunde stödja projektet. Vi väntar på svar från SFF och Halmstad kommuns 2 nämnder där vi sökt bidrag. Svar kommer under maj månad. Nästa stora fråga för renoveringen är att hämta en bakkropp uppe på Vidsel skjutfält. Där skall den demonteras samt iordningsställas för transport söderut. En rekognoseringstur till Vidsel genomförs i kommande vecka och själva arbetet är planerat till v 24 då ett gäng av våra tekniker åker upp för att göra själva arbetet.

Efter själva mötet fortsatte arbetet med att renovera A 32. Arbetet går framåt. Det återstår fortfarande en hel del putsning på framkroppen men vissa delar har man börjat tätningsbehandla med de tätningsmedel och instruktioner som man erhållit från DACAR i Hässleholm.
 

Här syns en detalj som ärpåbörjad med tätningsbehandlad
Här syns en detalj som ärpåbörjad med tätningsbehandlad

DACAR stödjer föreningen med utrustning och tätningsmedel vilket vi är väldigt tacksamma för. Tätningen går till så att vi först stryker på ett lager som tränger in i den underliggande metallen. Därefter så läggs ytterligare ett lager av med annan tätning på. Vissa nya reservdelar har kommit från b la Svedinos bilmuseum och F7. En del plexiglas detaljer till kabinen är också färdiga och det är en annan samarbetspartner,Polonia, som gjort jobbet.

Vissa plåtdelar är också färdiga för montering. Härdningsmedel som syns på bilderna nedan, finns och används vid tätning av ytor som är färdigbehandlade så att inte vatten och annan fukt kan tränga in. 
 

Arbetet fortsätter med målet att vara klara i oktober med renoveringen. Det förutsätter dock att alla bitar faller på plats. En väsentlig del är att bakkroppen från Vidsel kommer ned till Halmstad som planerat före sommaren så att arbetet med att renovera den delen kan påbörjas.

 

2019-04-19 Besök i hangaren av stora och små
I dag var familjen Landa Ericsson och kikade på vad farfar håller på med, när han inte längre sysslar med Halmstad Sports Car Event.
”Team A32 Lansen” renoverar den A32A Lansen som tidigare stått uppställd inne på FMTS område. Denna Lansen kommer istället att sättas upp vid rondellen vid infarten till Flygstaden/Halmstad City AirPort.

 

2019-04-16 Projektmöte
Det var dags för en uppdatering på läget i A32 projektet samt staka ut kursen framåt. Efter ett givande möte så återgick våra "reparatörer" av A32 till flygplanet. En sammanfattning av mötet kommer att läggas upp under menyn Organisation/A32 renovering/Projektmöte 8.
Vi fick även besök av Tommy Lindgren och Timmy från företaget Polonia som gör olika plexiglas  bl a butiksmontrar. Då vi var i behov av att byta visa delar i fronten på cockpit så lovade Tommy att det fixar vi. Vi är oerhört tacksamma för allt stöd vi får i vår renovering.

2019-04-02 Besök av spacialplåtslagare
Vi har haft besök av Per-Erik Gustavsson nybliven pensionär från Nilsson Vehicles i Laholm. Per-Erik är en fena på plåtarbeten av bl a aluminium. Han lämnade goda råd vid utbyte av plåtar på Lansen, och kunde också eventuellt tänka sig att hjälpa till, om det visar sig att vi behöver hans praktiska hjälp.

2019-03-30 Renoveringen av A32 går framåt

Vi har ett troget gäng som varje tisdag befinner sig i den civila hangaren och fortsätter med reparationen av vår gamla A32. Som ni ser av bilderna så har de även gett sig på bakkroppen mest för att skaffa sig kunskap om hur man demonterar fenor m m. Med den kunskapen skall man sen i maj åka norröver - till Vidsel- för att ta fram en bakkropp som är i bättre skick än vår. Där är avsikten att demontera den så att den går att transportera till södra Sverige. Samtidigt så fortsätter intresset att besöka oss och se vad vi gör. Vi har haft en hel del besök av lokala politiker och andra intresserade.

Även radio p4 Halland har varit på besök och gjort direktinslag i radion.

Vi fortsätter enträget vårt arbete med att få vår A32 färdig så den kan sättas upp på pelare i rondellen in till flygplatsen.

 

2019-03-19 Besök av riksdagsman Lars Puss (M) m fl

En diger inbjudningslista hade gått ut till lokla politiker, chefer på förbanden i Halmstad och tjänstemän i Halmstad kommun. Då det var en vanlig arbetsdag så var tyvärr många upptagna av andra möten. Riksdagsman Lars Puss och Rose-Marie Edlund tog sig tid att dyka upp på visningen i den civila hangaren på Halmstad flygfält. Även press, radio och TV var inbjudna. Radio P4 Halland infann sig och gjorde 2 stycken livesändingar mellan kl 1000-1030. Lite senare skall jag se om jag kan lägga ut de ljudfilerna här på hemsidan. Det visade sig att ljudfilerna var för stora att lägga upp men klickar ni på länken,  https://sverigesradio.se/avsnitt/1256230 så kommer ni till radio P4 Halland och kan där lyssna på förmiddag kl 1000. Inslagen ligger mellan kl 1003-1021. Deltog gjorde även Jan Magnusson som var den pilot som landade den sista Lansen på F14. De inbjudna gästerna fick hela projektet beskrivet för sig av mig, Thomas Ericsson samt Kenneth Narstam som ansvara för själva renoveringen.
 

2019-02-20 Reportage i HP
Idag uppmärksammandes vårt projekt renovering av A32 Lansen återigen i Hallandsposten.

På tidningens första sida samt 2 helsidor inne i tidningen finns det artiklar om hur arbetet med att renovera A32 Lansen fortskrider. Man kan även gå in på webben
www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/lansen-slipas-fin-inför-75-årsjubileum-1.13373824

Vi i kamratföreningen är mycket tacksamma för att Hallandsposten återkommer med att göra reportage om renoveringens framåtskridande. Om allt går som det skall så siktar vi på att kunna ha allt klart i år. Det skulle sitta bra då F14 ,om de varit kvar som förband, skulle firat 75-års jubileum i år. F14 sattes upp 1 juli 1944

Till dig som skänkt en gåva till Team A32 Lansen

- Ett jättestort tack för det! –

Vi vill meddela att T-shirtsen har kommit, och vi väntar bara på kepsarna. Kepsarna är på väg från Kina, och anländer inom 14 dagar. Bor du utanför tätorten Halmstad, kommer vi att skicka ett paket till dig.

Du som bor i Halmstad med omnejd och har möjlighet att hämta, ser vi gärna att du ringer Thomas Ericsson, Spel-Johans väg 6, 302 72 Halmstad mobil 070-378 24 32, och avtalar tid för hämtning.

Du som vill skänka en gåva, får om du sätter in minst 200 kr på något av följande konton 1 st T-shirt (Team A32 Lansen) och 1 st keps (FKVF).

T-shirten har ett foto med vår Lansen i färg på framsidan och ”Team A32 Lansen” på ryggen. Kepsen har FKVF logo fram. Båda är i färgen himmelsblå. T-shirtsen är små i storlekarna och finns i storlekarna L, XL och 2XL, samt barnstorlekar 140 (9-10 år) med extra tryck fram ”Jag älskar Lansen”.

Team A32 Lansen
Swish 123 07 24 344
PG 89 77 38-1
Ange: A32, Namn, mobilnr och storlek på T-shirten
 
Bevaka här på hemsidan, så får du besked om när allt är på plats.  
Klicka på bildena så blir de större .                                                                                                 

2019-02-12 HP o DACAR besöker A32 projektet
Idag hade projekt renovering A32 Lansen besök av Hallandsposten och VD Dan Karlsson för DACAR i Hässleholm. Det kommer förhoppningsvis ett nytt reportage i Hallandsposten i närtid om vårt renoveringsarbete,. VD Dan Karlsson för DACAR var på plats för att ge råd om hur rostskyddsbehandlingen av A32 skall genomföras. 

Som ni ser av bilderna nedan så fortskrider renoveringsarbetet av våra medlemmar. Här finns även VD Dan Karlsson från DACAR med samt reportageteamet från Hallandsposten Anders Holmer med fortograf.


 

Hans Göran Jonsson Hans Göran Jonsson

2019-02-08 Arbetet med renoveringen av A32 fortskrider

Här kommer några bilder på några av de från kamratföreningen som jobbar med iordning-ställandet av vår A32. Under Kenneth Narstams och Lennarts Jonssons ledning så rullar arbetet på. Det planeras för resa till Vidsels skjutmål till våren (maj då snön är borta) så man kan komma åt den bakkropp som finns där. Enligt uppgift så skall den vara i gott skick. En resa till F7 planeras i närtid för att se om det finns något att hämta där. På bilderna syns från vänster; Hans Andersson, Jan Hjelm, Lennert Jonsson samt Mats Pålsson. De flesta är gamla flygtekniker som jobbat på F14/FMTS.

2019-01-08 Arbetet med A32 renovering åter igång efter juluppehållet

Nu när jul- och nyårshelgen är över så är det dags att återta renoveringsarbetet med A32. 
Renoveringsgruppen träffas på tisdagar mellan kl 0900-1500 i den civila flyghangaren.
Är det någon som är intresserad att delta i arbetet så kontakta Kenneth Narstam på 070-520 64 65.

I övrigt så jobbas det för fullt med att ordna sponsorer, träffa potentiella samarbetspartner och projektgruppen har en fortsatt kontakt med myndigheter så att allt som krävs för ett uppsättande av den renoverade A32 är löst tillls det är dags att få den på plats.

Som  i ser på bilderna så har man kommit en bra bit på väg med renoveringen på vissa delar av A32.
Våra ursprungliga kvinnliga piloter har gjort sitt och saligt somnat in. De får ersättas med nya fräscha piloter när renoveringsarbetet går mot sin ända.
Klicka på bilderna så blir de större.

 

2018-12-21 möte med kommunen om A32 projektet

Idag möttes delar av projektgruppen samt företrädare för kommunen för att klara ut vad som krävs för att sätta upp A32 Lansen på en pelare utanför militärt område. Kommunen förträdes av kommunalrådet Jonas Bergman, Inge Emanuelsson tf mark och Exploateringschef, Mattias Rosensköld Kommundirektör, Håkan Strömqvist Näringslivschef, Sara Jakobsson tf  samhällsbyggnadschef  och från projektgruppen deltog Thomas Ericsson, Lennart Jonsson och Hans Hansson. 

Efter förevisning av flygplanet och information om arbetsläget så diskuterades över en kopp kaffe vad som krävs i övrigt för att sätta upp ett flygplan på pelare på kommunal mark. Skyltar, platser, byggnadslov, låneavtal m fl frågor var uppe för diskussion. 

Sammanfattningsvis så var det ett bra möte och kommunen och projektgruppen klarade ut vad som förväntas av respektive organistion i det fortsatta arbetet med A32 Lansens uppsättning efter renoveringens slutförande.


2018-11-14 A32 renovering

Renoveringsarbetet fortsätter enligt följande. I vecka 47 på tisdag 0900-1500. I vecka 48 är det uppehåll. v 49 den, 4december, är den sista arbetsveckan före jul. Arbetet startar igen i vecka 2 2019 den 8 januari kl 0900-1500.

2018-11-08 A32 renoveringen

Nu är renoveringeni full gång. Vi har ett säkert och kunnigt team som håller på att ta isär den gamla A32 Lansen för att bättre kunna se vad som behöver åtgärdas. Nedan finns några bilder från dagens arbete.

På bilden nedan ser ni "vår första kvinnliga pilot". Hon har suttit i vår Lansen sedan 1994. 


 2018-11-06     A32 projektet
 Fr om v 46 så träffas arbetsgruppen på tisdagar mellan kl 0900-1500. Samling sker vid civila flygterminalen


 

2018-11-02 A 32 projektet

I vecka 45 så arbetar vi med renoveringen av A32 Lansen på tisdag 11-06 och torsdag 11-08 mellan kl 0900-1500. Samling sker vid civila flygterminalen.

2018-10-25 det var då det började

Imorgon så startar A32  renoverings-hantverket. Inledningen blir att lossa ett antal luckor och möjliggöra en ordentlig inspektion på statusen på A32.
Samling kl 0900 vid civila flygstationen. Nu börjar det riktiga jobbet. Idag planererar vi att hålla på mellan 0900-1600

2018-10-23 Arbetsgruppen samlad
Igår så samlades medlemmarna som hörsammat kallelsen om att jobba med renoveringen av A32 Lansen.

Samlingen skedde vid civila flygstationen. Därefter så transporterade vi oss efter att ha fått en inpassering till hangaren där arbetet med renoveringen skall ske.

Denna dag ägnades åt att planera vilka verktyg mm som behövdes för att kunna jobba på flygplanet. En del är på plats men det behövs lite fler saker för att arbetet skall kunna flyta på. Inriktningen är att jobba 1-2 dagar per vecka tisdagar och torsdagar.

Alla kommer inte alltid att var på plats då det finns andra saker som engagerar arbetsgruppens medlemmar. Jag vet att det finns fler som anmält sitt intresse. Tag kontakt med Kenneth Narstam per E-post: kenneth_narstam@hotmail.com 

Nu är vi igång vilket är härligt men det återstår mycket innan vi kan placera den renoverade A32 på pelare igen.

Tidigare artiklar om renoveringsarbetet hittar du under menyn OM OSS/ Arkiv A32.
 

"Skywayshangaren" där renoveringen kommer att ske
"Skywayshangaren" där renoveringen kommer att ske

2018-10-19 Nu är det dags att börja renovera A32 Lansen
Nu när flygplanet är på plats för renoveringen är det dags att börja planeringen för själva renoveringen.
Ni som är intresserade att delta på något sätt i iordningstsällandet av vår A32 Lansen kommer till civila flygstationen på tisdag den 23 oktober kl 1000. Detta blir vår första träff med alla som vill ställa upp att jobba på något sätt. Man behöver inte vara flygtekniker för att bidra. Det finns många saker som skall ordnas och under sakkunnig ledning så kommer det mesta att lösa sig.
Ställ upp för kamratföreningen och projekt A32 Lansen

 

2018-10-18 Dags för flytt av A32 Lansen till hangaren för renovering

Nu har Lansen flyttas från sin tillfälliga plats på parkeringen vid matsalen. Med hjälp av FMTS personal och fordon från Marksystem och servicegruppen  så flyttades 32:an till den civila hangaren på andra sidan flygfältet. Hallandsposten var återigen med och i dagens Hallandspost kan man läsa ett reportage från flytten (se bild). På Hallandspostens webbsidor finns ytterligare bilder från arbetet med flytten: http://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/lansen-taxar-ut-från-f-14-nu-väntar-ansiktslyft-i-kommunens-hangar-1.10048086
Här kommer några fler bilder från flytten.
 

2018-10-03 A32 isärtagen för flytt

Efter att A32 lansen lyfts av från pinne och ställts på domkrafter så har nu arbetet fortsatt med isärtagning genom att sära bakkroppen fråm resten av flygplanet. Detta görs för att dels kunna arbeta lättare med renoveringen men just nu i första hand för att underlätta transporten till den civila flyghangaren på andra sidan flygfältet.

2018-09-27 Lansen landar efter 24 år

Så löd rubriken på artikeln i Hallandsposten idag om vårt projekt med att renovera lansen som funnits på "pinne" utanför matsalen på FMTS i Halmstad. Igår så fanns kranbil på plats för att göra jobbet och idag så hittadar man dels artikeln i papperstidningen men klicka på länken så kommer man till HP digitalt där det också ligger en artikel
http://www.hallandsposten.se/nyheter/halmstad/lansen-landar-efter-24-år-1.9528789

2018-09-26 - A32 projektet fortsätter i rask takt 
dag var det dags för det storat lyftet. Lansen på pinne skulle ner från  "pinnen" för vidare transport till lokalen för reparation på andra sidan flygfältet dvs "Skywayshangaren", som Halmstad kommun upplåtit åt oss att vara i under reperationstiden (ca 1 år).

FMTS hade ingen kran stor nog att lyfta av Lansen från "Pinnen". Projektgruppen tog kontakt med  med chefen för EliaExpress Håkan Nilsson som ordnande så vi  får låna en kranbil vid 2 tillfällen (FMTS+Flygstaden) utan kostnad. Projketgruppen är mycket tacksam för den sponsringen då föreningen gör det mesta med ideella krafter.

Kl 1000 idag den 26 september så kom då kranbilen från Jinert i Varberg för att genomföra lyftet. På ett mycket professionellt sätt så lyfte personalen på Jinerts med hjälp av vår egen personal i form av Kenneth Narstam och Lennart Jonsson av Lansen och i ett första steg placerade den på domkrafter på parkeringen vid sidan om "pinnen". Avsikten är sen att dela på A32 i mindre delar innan transporten sker till "Skywayshangaren" på den civila sidan av flygfältet.

Själva lyftet beskådades av en liten samling personer främst från kamratföreningen men även från FMTS.

Lennart Jonsson pensionerad flygtekniker som finns med på bilderna nedan var också med att göra i ordning Lansen 1994 samt var med vid själva uppsättningen då. Nu är han med och hjälper till vid dagens renoveringen av A32.

Här följer ett antal bilder samt videos från själva lyftet.

 

Projektgruppen besöker SFF avd Halmstads möte 2018-09-13

Projektgruppen var inbjuden att presentera projektet renovering av A32 på pinne.

Inför SFFs samlade medlemmar så lämnade projektgruppen information om projektet. Behov av lokal, reservdelar, arbetskraft samt finansiering presenterades för de församlade medlemmarna av SFF. Kommande placering nämndes också för de församlade deltagarna. Infarten til flygplatsen kommer att prydas av en renoverad A32 om allt går som det skall.

Syftet från projketgruppens sida var att sprida kunskap om projektet men även att undersöka om det fanns någon intresserad som ville delta i renoveringen. Vi passade även på att slå ett slag för sponsring vilket kan ske med pengar, materiel, arbetskraft m m.

För den som vill sponsra projektet går det bra  att Swisha på 123 07 24 344. Ange A32 i meddelandefältet. Det går också bra att sätta in en slant på plusgiro 89 77 38-1 som är särskilt framtaget för A32 renoveringen

2018-08-29 Projektet A32 renovering fortsätter
Idag besökte projektgruppen Flygvapenmuseum i Linköping för att klara ut vad museét kunde bidra med i kamrat-föreningens renovering av A32 på pinne som finns framför matsalen på FMTS.

Vi möttes av stor förståelse från Flygvapenmuseumets sida som skulle göra vad som stod i deras makt att stödja projektet med renoveringen av A32 på FMTS. Vi redogjorde för var vi var i vår process att renovera A32 Lansen på FMTS. Lokal, reservdelar, personal och ekonomi var frågor som diskuterades. Vi fick med oss att vi kunde låna verktygsats för A32 samt få tillgång till färgkoder för att måla upp vårt A32 rätt.

Efter vår demontering och genomgång av vilka behov som uppstod vad avser reservdelar skulle vi återkomma till Flygvapenmuseum med en åtgärdslista så det kunde söka i sina gömmor för att se vad de kunde bidra med. Vi fick klart för oss att några större flygplan delar typ hel bakkropp fanns inte att tillgå.

Vi upplevde vårt besök somt ett bra besök där vi uppfattade Flygvapenmuseums vilja att stödja oss i vår strävan att renovera vår A32 samt finna en ny plats som gör A32 mer tillgänglig för allmänheten.

Vid hemkomsten hade vi avtalat ett möte med Hallandspostens reporter Anders Holmér för att beskriva vad vi höll på med och föroppningsvis få med en liten PR artikel i Hallandsposten för vårt projekt.

Projektgruppen beslöt även att gå vidare med att ta ned flygplanet och förflytta det till vår lokal på Halmstad flygplats, gamla Skywayshangaren, som Flygplatsbolaget vävilligt ställt till vårt för fogande.

Ett samlings PM från vårt besök kommer ni att hitta under menyn Organisation/ Projket A32/ projektmöte nr 5 lite senare.

Chefen för Flygvapenmuseums samlingar Torsten Nilsson var vår besöksmottagare
Chefen för Flygvapenmuseums samlingar Torsten Nilsson var vår besöksmottagare

2018-05-21 Projekt A32 Lansen renovering

Kamratföreningen har startat ett projekt för att rusta upp A 32 lansen på pinne utanför matsalen på FMTS. Vi jobbar med 4 huvudområden och de är: Lokal att vistast i under renoveringen, Få fram reservdelar till A 32 som behöver bytas ut, Leta frivillig arbetskraft för renoveringen samt ordna finansieringen. 
Läget ser bra ut. Vi har en lokal. Vi har alla myndigheter  med på kommande åtgärder. Personal finns det utrymme för fler. Finansieringen är ej klar. Vi mottager frivilliga bidrag. Swisha till oss på  123 07 24 344 och märk bidraget med A 32

Personal för arbetet är en kritisk faktor.  Känner ni någon som vill delta: Du som har lite tid över och tror att du kan bidra med något – allt är välkommet! Hör av dig till Kenneth Narstam på tfn eller sms 070-520 64 65

När det gäller lokal att vistas i under renoveringen så ställer Halmstad Flygplats upp med utlån av del av Hangar för renoveringsarbetet. Vi är otroligt tacksamma för denna Sponsring/stöttning i vårt ideélla projekt med renoveringen.

Projektgruppen var och besökte Halmstad Flygplats för att titta på lokalerna. Flygplatschef Peter Gustavsson guidade oss runt på flygplatsen. Vi kommer att få tillgång till hangar, tryckluft,omklädningsrum, fikarum m m-. Allt som behövs för att arbetet skall flyta smidigt.

När allt är klart skall A 32 placeraspå en plats utanför FMTS område så att alla kan ha en möjlighet att se den. Vilken plats det blir avslöjar vi senare då vi är överens med kommun och alla inblandade myndigheter om placeringen.

Den nya placeringen utanför FMTS kan kanske locka några nya som är villiga att stödja projektet med att skänka en slant på Swish kontot enligt ovan. Vi behöver vart ända bidrag för att ro projektet iland.